Marieke Ontdekt! Amsterdam The best things in the city

Over Amsterdam!

Amsterdam is een gewilde stad bij zowel toeristen van over de grenzen als wel onze eigen landgenoten. Deze stad heeft zoveel te bieden! Of je nu wilt winkelen, een bezoek wil brengen aan een museum of het uitgaansleven wil verkennen, er is voor iedereen wat te doen in de stad. Elk jaar komen zo'n 4,5 miljoen mensen van over de hele wereld Amsterdam bezoeken. Ook komen er jaarlijks een kleine 16 miljoen dagjesmensen naar Amsterdam. Vooral onder jongeren heeft Amsterdam veel populariteit gewonnen. Dit doordat er veel horeca gelegenheden zijn, diverse festivals en ontzettend veel winkelstraten voor een dagje shoppen.

gracht by nightDe grachtengordel van Amsterdam blijft bijzonder. Op een mooie zonnige dag hebben de Amsterdammers hun bootjes opgezocht om een dagje te varen op de grachten, die je overigens ook op verschillende plaatsen kunt huren. Zodra de avond valt zijn alle bruggen prachtig verlicht en geeft het de stad een sprookjesachtige verschijning.

De multiculturele stad telt in 2007 meer dan 179 nationaliteiten en is daarmee de stad met de meeste nationaliteiten ter wereld. Voor je beleving, New York heeft 150 verschillende nationaliteiten en is in tegenstelling tot Amsterdam vele malen groter.

Amsterdammertje

Als je door de stad loopt zie je het wapen van Amsterdam; drie kruisen onder elkaar, de zogeheten Andreas kruisen. Sommigen menen dat de kruisen staan voor de drie plagen die Amsterdam getroffen hebben, nl. het water, het vuur en de pest. Een andere theorie is dat de drie kruisen staan voor drie doorwaadbare plaatsen in de Amstel. Voor geen van beide idee├źn bestaat enige historische basis. De drie kruisen zie je overal terug op gebouwen, in vele logo's en ook op de "Amsterdammertjes", de paaltjes om ongewenst parkeren te voorkomen.

De stad is opgedeeld in 15 stadsdelen die vervolgens weer uit wijken bestaan. Bekenden zijn natuurlijk de Pijp en de Jordaan. De Albert Cuijpmarkt, in De Pijp mag de bekendste markt van Amsterdam worden genoemd. Een markt waar marktkooplui dagelijks hun waren aanbieden. Ook is het een gezellig uitgaanscentrum voor iedereen en wordt het vergeleken met het Parijse Quartier Latin. Er zijn ook bijzonder veel eethuisjes in alle soorten en maten.

Johnny Jordaan Plein

De Jordaan is een geweldig stukje Amsterdam. Als er een stadsdeel veel bezongen is in Nederland dan is dat de Jordaan. De kop van de gedempte Elandsgracht heeft men omgedoopt tot het Johnny Jordaanplein. Hier kan je beelden vinden van Johnny Jordaan, Tante Leen, en Johnny Meijer. Laatst is hier ook het beeld van Manke Nelis aan toegevoegd. Allemaal grootheden uit de Amsterdamse Jordaan.

Zo valt er nog genoeg te vertellen over Amsterdam, maar het leukste is om het gewoon zelf te ontdekken. Ik ga jullie in ieder geval op de hoogte houden van alle interessante, leuke, lekkere en gezellige dingen die te zien en te doen zijn in Amsterdam!!

albert cuypmarktAmsterdam-centraal-stationamsterdamRed light DistrictHet wapen van Amsterdamalbert cuypmarkt